Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Αποζημιώσεις περιμένουν οι συκοπαραγωγοί για την καταστροφή από τον καύσωνα!!!

Μεσσηνία: Αποζημιώσεις περιμένουν οι συκοπαραγωγοί για την καταστροφή από τον καύσωνα
Στο 50% κατά μέσο όρο υπολογίζονται οι ζημιές στη φετινή παραγωγή των σύκων, από τον καύσωνα, με βάση την εικόνα από τη συγκέντρωση του προϊόντος στα απεντομωτήρια.
Αυτό σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Η οργάνωση και οι παραγωγοί περιμένουν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ να επισκεφθεί τις συκοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας, για να σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για το μέγεθος της ζημιάς και οι αποζημιώσεις να δοθούν από τον Οργανισμό και όχι από τα ΠΣΕΑ.

“Εχουν κιτρινίσει, έχουν καεί τα φύλλα. Τα σύκα μένουν στη συκιά ή εκείνα που πέφτουν είναι πολύ ψιλά και πάνε για τη βιομηχανία”, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. Παρατήρησε ότι λόγω του καύσωνα είναι πολύ χαμηλή η παραγωγή κι εκτίμησε πως “θα είναι κάτω από 2.000, στους 1.600 τόνους θα κυμανθεί. Γιατί είναι και ένα ποσοστό που πάει απευθείας στους μεταποιητές, χωρίς απεντόμωση”. 

Για την επίσκεψη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ επεσήμανε ότι “με υπαιτιότητα του ΕΛΓΑ δεν άφησαν τον κόσμο να κάνει αιτήσεις ζημιάς όταν έπρεπε. Εχει χαθεί η προθεσμία”. Διευκρίνισε πως “τώρα το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ μπορεί να πάρει απόφαση, με βάση το άρθρο 6. Και πιστεύω πως αυτό θα γίνει”. Μας ενημέρωσε ότι “ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έδειξε θετικός και τον περιμένουμε να έρθει να δει ο ίδιος τη ζημιά”. 

Ο πρόεδρος της Συκικής ανέφερε ότι “ο τομεάρχης του ΕΛΓΑ μιλούσε για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, λόγω του καύσωνα. Ομως, ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώσει”. Και παρατήρησε πως “παραγωγοί μας πιέζουν να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη”.

Οσον αφορά τη συγκέντρωση και τη διάθεση των σύκων στην αγορά, μας ενημέρωσε ότι μέχρι και την Τετάρτη είχαν συγκεντρωθεί 1.000 τόνοι στα απεντομωτήρια και οι 850 βρίσκονταν ήδη στους μεταποιητές. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν και τα πρώτα φορτία (με πρώτη ποιότητα) έφυγαν για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ άρχισε και η προώθηση προς την Ευρώπη.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαγεωργίου παραδέχθηκε ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής θα τελειώσουν νωρίτερα τη λειτουργία οι μεταποιητικές μονάδες.

Γράφτηκε από τον  

Δεν υπάρχουν σχόλια: