Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Δωρεάν μετρήσεις σε άτομα τρίτης ηλικίας από φυσικοθεραπευτές σε Μεσσηνία και Λακωνία!

Αποτέλεσμα εικόνας για άτομα τρίτης ηλικίας οι πτώσεις
Δωρεάν μετρήσεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, προκειμένου να προληφθούν οι πτώσεις, θα διενεργούν οι φυσικοθεραπευτές μεταξύ 25 και 29 Σεπτεμβρίου, τόσο στα ιδιωτικά εργαστήριά τους όσο και στα δημόσια ιδρύματα όπου εργάζονται.
Αυτό γνωστοποίησαν σε συνέντευξη, χθες το μεσημέρι, η Κέλλυ Βακκά πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας - Λακωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), και ο γενικός γραμματέας του Τμήματος Γιώργος Πεφάνης.
Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται στο πλαίσιο της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, το φετινό μήνυμα της οποίας “Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία - Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου” απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας.


Ο ΠΣΦ συμμετέχει και προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τα Περιφερειακά Τμήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η Κ. Βακκά, έχουν συνταχθεί φυλλάδια που προβάλλουν τον πολυδιάστατο ρόλο της φυσικοθεραπείας και κατ’ επέκταση του φυσικοθεραπευτή. Αναδεικνύονται οι παρεμβάσεις της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, της Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας, της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, της Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας, της Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία και της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία Γυναικών. Παράλληλα, τονίζεται στα ενημερωτικά φυλλάδια, η θετική συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης και του καρκίνου.

Από την πλευρά του, ο Γ. Πεφάνης επισήμανε τα σημαντικά, χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων ο προσδιορισμός ετήσιου πλαφόν από την πολιτεία για φυσικοθεραπείες, με συνέπεια όταν αυτό καλυφθεί, οι φυσικοθεραπευτές να μην λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ τα δεδουλευμένα από φυσικοθεραπείες στο πλαίσιο των παραπεμπτικών που ο ίδιος οργανισμός εξέδωσε, εν γνώσει του -όπως δήλωσε ο Γ. Πεφάνης- ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φυσικοθεραπευτές. 

Ακόμα, ο γ.γ. του περιφερειακού τμήματος επισήμανε τις αυξανόμενες κάθε χρόνο αντιποιήσεις επαγγέλματος κυρίως μέσω εργαστηρίων μασάζ, για τις οποίες -όπως είπε- το θεσμικό πλαίσιο είναι αρκετά θολό, ενώ και το αρμόδιο υπουργείο “αρνείται να αποφανθεί από πέρυσι τον Απρίλιο σχετικά με νομική γνωμοδότηση ως προς το ποιος έχει δικαίωμα να εξασκεί φυσικοθεραπεία”, όπως υποστήριξε. Παράλληλα, έθιξε την εκκρεμότητα ως προς την καταβολή επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών για τους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων, παρόλο που υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση”. Τέλος, σημείωσε την πρόταση του ΠΣΦ για την ένταξη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, ως αυτόνομου και αυτοδύναμου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: