Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Απλήρωτη η Ενωση Μεσσηνίας, δεν αναλαμβάνει τη δακοκτονία σε Μάνη και Πύλο!

Η Ένωση Μεσσηνίας δε θα αναλάβει τη φετινή παγιδοθεσία ούτε στις περιοχές της Μάνης και της Πύλου, που ανακηρύχθηκε ανάδοχος. 
Και με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται, γιατί δεν έχει πληρωθεί για τις περσινές παγίδες που ήταν ανάδοχος σ’ όλο το νομό.Παρατηρεί, μάλιστα, πως λόγω της μη καταβολής των χρημάτων που δικαιούνται, δεν μπόρεσε φέτος να καταθέσει ανταγωνιστικές προσφορές και να αναλάβει την παγιδοθεσία.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη που δημιουργεί καινούργιες δυσκολίες στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας ζήτησε έγκριση από το υπουργείο, προκειμένου να προσλάβει εποχικό εργατοτεχνικό προσωπικό για την τοποθέτηση και τον έλεγχο των παγίδων σε Μάνη και Πύλο.

Για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις η υπηρεσία έχει τοποθετήσει ενδεικτικές παγίδες σε πρώιμες περιοχές του νομού. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή 16 Ιουλίου, ο καιρός ήταν σύμμαχος και οι παγίδες αυτές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει υψηλός πληθυσμός δάκου. Ομως, πλέον με τη μεταβολή του καιρού, με τις βροχές και την υγρασία τα πράγματα είναι ευνοϊκά για την εμφάνιση και την αύξηση του δάκου.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία πιέζει τον ανάδοχο για τις 8 από τις 10 περιοχές του νομού, να αναρτήσει παγίδες πριν από την υπογραφή της σύμβασης, για να προλάβει τον κίνδυνο της ζημιάς.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Στην ανακοίνωσή της χαρακτηριστικά η Ενωση Μεσσηνίας παρατήρησε ότι «δυστυχώς, τη φετινή χρονιά δεν κατόρθωσε να αναλάβει το έργο στις περισσότερες περιοχές, καθώς κρίθηκε αδύνατη η μεγάλη μείωση της τιμής προσφοράς κατά τον σχετικό διαγωνισμό. Ενώ στις περιοχές που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτη (Μάνη, Πύλος) και ανέλαβε το έργο δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης». Και εξηγώντας το λόγο της αδυναμίας, έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών: «Μόνη αιτία αυτής της αδυναμίας αποτελεί η συμπεριφορά των αρμόδιων υπηρεσιών απέναντι στην Ενωση Μεσσηνίας που ήταν και είναι το λιγότερο προσβλητική. Μιας και το έργο για το 2016 που η Ενωση Μεσσηνίας υλοποίησε άρτια σε 9 από τις 10 περιοχές της Μεσσηνίας έως και σήμερα 17 Ιουλίου δεν έχει πληρωθεί χωρίς ο Συνεταιρισμός να φέρει κάποια ευθύνη γι' αυτό. Ακόμα και κατά την περίοδο υποβολής συμμετοχής στο φετινό διαγωνισμό οι υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως τον Ιούνιο θα είχε πληρωθεί το έργο, αλλά φευ. Συνέπεια αυτού είναι ότι για την συμμετοχή στο διαγωνισμό έπρεπε να λάβουμε υπ' όψιν μας το ενδεχόμενο οριστικής μη πληρωμής για το 2016, άρα να έχουμε τιμή προσφοράς τέτοια που θα μπορούσε στοιχειωδώς να καλύψει την ζημιά που υποστήκαμε. Με συνέπεια βέβαια αυτό να θέσει την Ενωση Μεσσηνίας εκτός έργου σε πολλές περιοχές. Ταυτόχρονα στις περιοχές που αναλάβαμε το έργο και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο μέσον του Ιουλίου και ακόμα δεν έχει πληρωθεί το έργο, έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανοχής, οπότε οι συνθήκες μας επιβάλλουν να δηλώσουμε παντελή αδυναμία εκτέλεσης. Μιας και η μη πληρωμή έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την οικονομική θέση της Ενωσης Μεσσηνίας, αλλά και τη φήμη και την αξιοπιστία της τόσο έναντι των παραγωγών όσο και των παγιδοθετών που απασχολήθηκαν στο έργο».

Η Ενωση εξέφρασε δημόσια την αγανάκτησή της «για τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους των θεσμικών φορέων ενός τόσο σημαντικού έργου για την αγροτική οικονομία και το εισόδημα των αγροτών», κρίνοντας ότι «αναποτελεσματική παγιδοθεσία σημαίνει αναποτελεσματική δακοκτονία». 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Για τη μη καταβολή, μέχρι τώρα, των χρημάτων της περσινής παγιδοθεσίας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη μας ενημέρωσε ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκρινε τους χωριστούς διαγωνισμούς που έγιναν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να γίνει ένας ενιαίος για όλο το νομό. Οι υπηρεσίες επανυπέβαλαν τους φακέλους με τεκμηριωμένες τις απόψεις τους, για να εγκρίνει, επιτέλους, τις σχετικές δαπάνες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων. 

Ενα χρόνο μετά την υλοποίηση του έργου της παγιδοθεσίας, δεν έχουν εγκριθεί οι σχετικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: