Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας:550 χρόνια φυλακής μετά μετανοίας σε 4 Σύρους!!!

Για τη μεταφορά δια θαλάσσης 69 συμπατριωτών τους 
Με ανακούφιση δέχτηκαν χθες τη δευτεροβάθμια απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας τέσσερις Σύροι, καθώς άλλαξε την ποινή τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα χρόνια που πρέπει να μείνουν φυλακή για την παράνομη μεταφορά, 69 συμπατριωτών τους μέσω θαλάσσης τον Οκτώβριο του 2013.

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχαν καταδικασθεί σε 491 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 7 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας. Αυτό σήμαινε ότι τα εκτιτέα χρόνια στη φυλακή θα ήταν το ανώτερο 25.
Χθες τους αναγνωρίσθηκαν δύο ελαφρυντικά, ότι μετάνιωσαν και ότι έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και έτσι η ποινή τους μειώθηκε για τον καθένα σε 141 χρόνια φυλάκισης, με εκτιτέα πλέον τα 10 χρόνια.

Ιταλία - Σουηδία
Όπως κατέθεσαν λιμενικοί, το σκάφος ήταν μόλις 2 μέτρων και έμεινε ακυβέρνητο έπειτα από μηχανική βλάβη, 52 ν.μ. νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο. Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν παράνομα 73 Σύροι. Οι 69 υπέδειξαν τους τέσσερις κατηγορουμένους ως τον κυβερνήτη και τα μέλη του πληρώματος, που θα τους μετέφεραν στην Ιταλία και από εκεί στη Σουηδία.
Μεταφερόμενοι, όταν εντοπίσθηκαν στο καράβι, είχαν καταθέσει ότι λόγω του πολέμου πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία και αντί 5.500 δολαρίων, συμφώνησαν τη μεταφορά τους. Έδωσαν μπροστά 3.500 δολάρια και από τα παράλια της Τουρκίας, με ψαροκάικο, τους πήγαν στα διεθνή ύδατα, όπου τους παρέλαβε πλοίο που θα τους πήγαινε στην Ιταλία. Η συμφωνία ήταν πως μόλις έφταναν  στην Ιταλία θα επικοινωνούσαν με δικό τους άνθρωπο, ώστε να δώσουν στο κύκλωμα τα υπόλοιπα χρήματα για να συνεχισθεί το ταξίδι τους.
Παρουσιάσθηκε, όμως, πρόβλημα με τις μηχανές και αναγκάσθηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τις Αρχές μεσοπέλαγα.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι Σύροι στις απολογίες τους αρνήθηκαν, λέγοντας πως δεν ήταν μέλη του πληρώματος, καθώς και αυτοί είχαν πληρώσει για να φύγουν από τη Συρία, όπου γινόταν πόλεμος. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, το όνομα του οποίου υπήρχε στα χαρτιά του πλοίου ως καπετάνιος, είπε ότι επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει για τη μεταφορά του, αυτό ήταν το αντάλλαγμα. Είπε πως συμφώνησε να υπογράψει τα χαρτιά του πλοίου για να μπορέσει αυτό να φύγει από το λιμάνι. Ωστόσο, επανέλαβε ότι αυτό έγινε επειδή δεν είχε να πληρώσει τη μεταφορά του και πως δε γνωρίζει τίποτα από πλοήγηση σκάφους, καθώς η δουλειά του είναι να τοποθετεί πλακάκια.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ζήτησε την ενοχή τους, τονίζοντας πως αυτές οι μετακινήσεις δε γίνονται με όρους κανονικότητας και ασφαλείας και δεν πρέπει να περιμένει κανείς να δει πλήρωμα και καπετάνιο με τη γνωστή έννοια. Ωστόσο, είπε πως οι κατηγορούμενοι έδειξαν ότι έχουν μετανιώσει και ζήτησε να τους αναγνωρισθεί ελαφρυντικό.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: